Vejret verden rundt -med vejrudsigter, klima og temperaturer

Vejret i Verden > Vejrleksikon > Ørkenklima

Ørkenklima

Hvad er ørkenklima?

Ørkenklima finder man i områder, hvor mængden af nedbør er så lille, at der ikke kan vokse vegetation bortset fra nogle få buske og græsarter.
I nogle ørkenområder, som f.eks. Arizona og Alice Springs i Australien, falder der relativt meget regn. Men fordi gennemsnitstemperaturen her er meget høj, fordamper en stor del af vandet hurtigt igen, og slutresultatet bliver et meget tørt klima.
Man skelner mellem varmt ørkenklima (de røde områder på kortet), og koldt ørkenklima (de lyserøde områder på kortet).


Verdenskort der viser områder med ørkenklima.
Varmt ørkenklima

Varmt ørkenklima finder man f.eks. i Sahara i Nordafrika, på Den Arabiske Halvø, i Kalahari ørkenen i det sydlige Afrika samt i det indre Australien.
Fordampning af vand medfører generelt en afkøling af luften. De varmeste områder på jorden finder man derfor ikke omkring ækvator, hvor det regner meget, men derimod i de subtropiske områder nord og syd for ækvator, hvor der stort set ikke falder nedbør. Dagtemperaturerne om sommeren kommer ofte op på 40 grader. Rekorden er fra El Azizia syd for Tripoli i Libyen, hvor man i 1922 målte 57,8 grader. Om natten kan det til gengæld blive relativt koldt i ørkenområder, da der ikke er nogle skyer til at holde på varmen, når solen først er gået ned.

Varmt ørkenklima i Dubai giver meget høje dagtemperaturer.


Ørkenklima i Sharm el-Sheikh stort set uden nedbør.
Koldt ørkenklima

Koldt ørkenklima finder man i tempererede klimazoner, hvor høje bjerge forhindrer vinden i at føre regn med sig.
Gobi- og Taklamakan ørkenen i det centrale Asien samt i Atacama ørkenen i det nordlige Chile er gode eksempler på koldt ørkenklima.

Koldt ørkenklima i Mongoliet giver kolde vintre.Se mere om vejret i: Sharm el-Sheikh, Dubai og Mongoliet