Vejret verden rundt -med vejrudsigter, klima og temperaturer

Vejret i Verden > Vejrleksikon > Tropisk klima

Tropisk klima

Hvad er tropisk klima?

Tropisk klima finder man i troperne, som ligger omkring ækvator mellem ca. 23 grader nord og 23 grader syd.
Indenfor Köppens klimaklassifikation betegner man tropisk klima som et 'ikke-tørt' klima, hvor gennemsnitstemperaturen i alle årets 12 måneder er over 18 grader.

Verdenskort der viser områder med tropisk klima. © Peel, Finlayson & McMahonMan skelner mellem tre former for tropisk klima:

  1. Tropisk regnskovs-klima, som er kendetegnet ved, at der falder mindst 60 mm nedbør i alle årets 12 måneder. Klimaet er varmt og ekstremt fugtigt. Tropisk regnskovs-klima (de mørkeblå områder) finder man f.eks. i Amazonas, Congo og Malaysia.
  2. Tropisk monsun-klima, hvor monsunvinde skifter retning efter årstiderne. I et tropisk monsun-klima vil der være måneder, hvor der falder mindre end 60 mm regn, men der er ingen decideret tør periode. Miami i Florida, Cairns i Australien og det sydlige Bangladesh er gode eksempler på tropisk monsun-klima.
  3. Tropisk savanne-klima er kendetegnet ved mindst én våd og én tør periode. Årstiderne er bestemt af mængden af nedbør, og deres skiften mærkes tydeligt. Tropisk savanne-klima (de lyseblå områder) finder man f.eks. i det centrale Thailand, i Rio de Janeiro og i Mumbai i Indien.Se mere om: Amazonas klima, vejret i Kuala Lumpur, vejret i Miami, vejret i Bangkok og vejret i Rio de Janeiro.