Hvad er regn?

Regn er nedbør som består af vanddråber med diameter større end 0,5 mm. Finregn, tidligere kaldet støvregn, har en diameter mindre end 0,5 mm. Regnmængden måles i en regnmåler (en beholder som egentlig bare opsamler regnen) og angives typisk i millimeter pr time. 1 mm regn svarer til, at der er faldet 1 liter regn over et område på 1x1 meter.

Regn dannes helt grundlæggende ved at de små vandpartikler, som findes i skyerne, finder sammen og danner dråber, som til sidst bliver så store, at de kan falde til jorden som regn.
Hvor dråberne præcist vil falde, afhænger ofte af luftens temperatur. Varm luft kan indeholde mere fugtighed end kold luft, så hvis luft med meget vanddamp pludselig køles ned, er der også en god sandsynlighed for at det begynder at regne.
Når skyer f.eks. kommer ind fra Vesterhavet og rammer Jylland, vil klitter, bakker, træer o.s.v. presse skyerne opad, hvor luften er koldere. Skyerne kan nu ikke indeholde så meget vand som før, og den overskydende vandmængde falder til jorden som regn.
Dette er årsagen til, at Vestjylland og områderne langs den jyske højderyg netop også er de områder i Danmark, hvor der falder mest regn.


Regnmængde i Billund

I Billund falder der i gennemsnitligt 863 mm nedbør pr år.

Vis normal størrelse

Regnmængde i København

I København falder der kun 634 mm nedbør pr år.

Vis normal størrelse

Hvis der falder mere end 15 mm regn på ½ time betegner vi det i Danmark som et skybrud.
Mawsynram, som ligger på de sydvendte skråninger af Himalaya-bjergene i det østlige Indien, er med en gennemsnitlig regnmængde på 11.875 mm om året det sted på jorden, hvor der falder mest regn.