El Niño

Hvad er El Niño?

El Niño er en naturlig ændring i havstrømmene omkring ækvator i det sydlige Stillehav mellem Indonesien og Peru / Ecuador.
Normalt sørger kraftige østenvinde (Sydøstpassaten) for en stabil havstrøm fra Sydamerika i retning mod Indonesien og Filippinerne. Men hvert 5-8 år sker der en pludselig svækkelse af Sydøstpassaten: Havstrømmen vender og strømmer den modsatte vej. Vestenvinden har nu frit spil og fører tropiske regnskyl, som normalt rammer Indonesien og Filippinerne, i retning mod Sydamerika.

Dette har alvorlige konsekvenser for befolkningerne i de ramte lande. Peru og Ecuador oplever store regnmængder, oversvømmelser og nedgang i fiskeriet, mens Indonesien og Filippinerne får mindre regn end normalt, hvad der kan føre til, at skovbrande kommer ud af kontrol.
El Niño kan også påvirke vejret så langt væk som i Europa, Nordamerika og Afrika, men de præcise årsager til dette kender man endnu ikke.

Fænomenet har sit navn El Niño, der på spansk betyder drengebarnet, fordi det ofte indtræffer ved juletid.

La Niña er blot en forstærkning af den "normale" vejrsituation i det sydlige Stillehav med ekstra kraftig regn over Indonesien og endnu mere tørt og solrigt vejr over Peru og Ecuador end normalt. La Niña, som på spansk betyder pigebarnet, er dermed det omvendte af El Niño.