Mistral

Hvad er mistral?

Mistralen er en kraftig, kold vind, som primært rammer det sydlige Frankrig.
Vinden opstår når der befinder sig et højtryk over Biscayabugten og et lavtryk i Middelhavet syd for Frankrig.
Trykforskellen mellem højtryk og lavtryk bevirker, at vinden blæser fra nord-nordvest og fører kølig luft med sig inde over land. Mistralen tiltager efterhånden i styrke i takt med at den 'falder' ned gennem dalene, og vinden er derfor også kraftigst ved den franske middelhavskyst.
En stærk mistral-vind kan endog nå helt frem til Mallorca, Korsika, Sardinien eller Nordafrika, samt give anledning til pludselige storme i hele den vestlige del af Middelhavet.
Generelt er mistralen en tør og klar vind, som i løbet af få timer er i stand til at blæse alle skyer og støvpartikler væk fra luften. Mistral-vind er derfor også en af forklaringerne på det meget solrige klima man finder især i Provence, hvor det særlige, intense lys gennem århundreder har tiltrukket kunstnere og turister fra hele verden.

Men mistralens effekt er dog ikke altid lige positiv: Den lokale sommer-mistral i Provence udtørrer ofte vegationen og kan i værste fald være med til at starte og sprede skovbrande. Og strandgæster langs middelhavskysten kan endvidere blive udsat for nogle pludselige og meget markante temperaturfald, når den kolde vind fra nord presser den varme luft på stranden ud over Middelhavet.


Se mere om vejret i Provence