Ørkenklima

Hvad er ørkenklima?

Ørkenklima finder man i områder, hvor mængden af nedbør er så lille, at der ikke kan vokse vegetation bortset fra nogle få buske og græsarter.
I nogle ørkenområder, som f.eks. Arizona og Alice Springs i Australien, falder der relativt meget regn. Men fordi gennemsnitstemperaturen her er meget høj, fordamper en stor del af vandet hurtigt igen, og slutresultatet bliver et meget tørt klima.
Man skelner mellem varmt ørkenklima (de røde områder på kortet), og koldt ørkenklima (de lyserøde områder på kortet).

Varmt ørkenklima finder man f.eks. i Sahara i Nordafrika, på Den Arabiske Halvø, i Kalahari ørkenen i det sydlige Afrika samt i det indre Australien.
Fordampning af vand medfører generelt en afkøling af luften. De varmeste områder på jorden finder man derfor ikke omkring ækvator, hvor det regner meget, men derimod i de subtropiske områder nord og syd for ækvator, hvor der stort set ikke falder nedbør. Dagtemperaturerne om sommeren kommer ofte op på 40 grader. Rekorden er fra El Azizia syd for Tripoli i Libyen, hvor man i 1922 målte 57,8 grader. Om natten kan det til gengæld blive relativt koldt i ørkenområder, da der ikke er nogle skyer til at holde på varmen, når solen først er gået ned.

Ørkenklima i Dubai

Varmt ørkenklima i Dubai giver meget høje temperaturer både sommer og vinter. Læs mere om vejret året rundt i Dubai

Vis normal størrelse

Ørkenklima i Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh er ekstremt tørt og. Det regner kun meget sjældent. Læs mere om vejret året rundt i Sharm el-Sheikh

Vis normal størrelse


Koldt ørkenklima finder man i tempererede klimazoner, hvor høje bjerge forhindrer vinden i at føre regn med sig.
Gobi- og Taklamakan ørkenen i det centrale Asien samt i Atacama ørkenen i det nordlige Chile er gode eksempler på koldt ørkenklima.

Ørkenklima i Mongoliet

Koldt ørkenklima i Mongoliet giver lave temperaturer om vinteren.

Vis normal størrelse