Vejret verden rundt -med vejrudsigter, klima og temperaturer

Vejret i Verden > Vejrleksikon > Polarklima

Polarklima. Arktisk klima.

Hvad er polarklima?

Polarklima, også kaldet arktisk klima, finder man i områderne omkring Nordpolen og Sydpolen (de grå områder på kortet). Årets middeltemperatur er under frysepunktet og middeltemperaturen i den varmeste måned er under 10 grader.

Verdenskort der viser de forskellige klimazoner. © Peel, Finlayson & McMahon


Jordaksens hældning medfører, at klimaet udviser stor variation i mængden af sollys der rammer jorden og dermed også temperaturerne sommer og vinter. Om vinteren er der dage med polarnat (d.v.s. at solen slet ikke ses over horisonten) og om sommeren er der dage med midnatssol (d.v.s. at solen ses over horisonten hele døgnet).
Permafrosten og de tilfrosne floder, søer og have bevirker endvidere, at der ikke fordamper så meget vand fra jordoverfladen. Dermed dannes der heller ikke så mange skyer, hvorfor der kun falder relativt små mængder nedbør inde i landet. I kystnære områder falder der mere nedbør, da skyer føres ind fra havet.


Det koldeste sted på den sydlige halvkugle finder man på Antarktisk. Her blev der i 1983 målt -89,2 grader på den sovjetiske klimastation Vostok. Den laveste (naturlige) temperatur, som nogensinde er målt på jorden.
Polarklima i Amundsen-Scott i Antarktisk med lave temperaturer året rundt.I modsætning til hvad mange måske ville tro, ligger det koldeste sted på den nordlige halvkugle ikke i nærheden af Nordpolen, men derimod inde midt i Sibirien, hvor man i 1885 målte -67,8 grader i Verkhoyansk.

Polarklima i Sibirien med kolde vintre og lune somre.


Polarklima i Nuuk med knapt så kolde vintre samt kølige somre.
Se mere om vejret i: Nuuk, Rusland og Antarktis.