Vejret i VerdenVejrleksikon Føn

Føn

Hvad er føn?

Kort fortalt er fønvind (nogle gange staves det også føhn) en varm og tør vind, som kan blæse ned ad den side af et bjerg, som ligger i læ af vinden.
Føn vinde kendes især fra Alperne, men de kan forekomme overalt på jorden, hvor de rigtige forhold er til stede. I Nordamerika kaldes den f.eks. for 'Chinook Winds'.

Traditionelt forklares føn på følgende måde:
Når vind rammer en bjergside presses luften opad. Trykket falder på vej op ad bjerget. Herved afkøles luften (se de adiabatiske processer), fugten i luften fortættes, og skyer dannes.
Ofte vil der også falde nedbør (kaldet stigningsregn) på denne side af bjerget.
Luften presses nu videre op ad bjerget, og når den rammer toppen, er den blevet meget tør og kold.
Når vinden så blæser ned igen på den anden side af bjerget (læsiden), varmes den tørre luft til gengæld hurtigt op igen i takt med at trykket stiger ned ad bjerget.
Den varme og tørre fønvind kan nå hastigheder på over 150 km/t og vare alt fra nogle få timer til flere dage.

Det følger af ovenstående, at områder, som ligger på vindsiden af et bjerg, ofte vil have et køligt og fugtigt vejr (Bergen er her et godt eksempel), mens områder, som ligger på læsiden af bjerge, ofte vil have et mildere og mere tørt klima med flere solskinstimer. (Oslo og Skagen er her gode eksempler).

Der findes også andre og mere komplicerede måder at forklare dannelsen af fønvinde på. Du kan f.eks. læse mere på Wikipedia (på ny-norsk) om disse såkaldte dynamiske fønmodeller

Som et lille kuriosum kan det også nævnes, at en hårtørrer, som jo udsender varm og tør luft, ofte kaldes en føn-tørrer på dansk og mange andre sprog :)